Använder du kontanter?

I Sverige minskar användandet av kontanter. Då är det lätt att som svensk tro att det är så det är i hela världen. Men så är det inte, i en stor del av världens länder är kontanter fortfarande det primära betalningsmedlet. Loomis är ett företag som är specialiserat på värdehantering och effektivisering av kontantflöden och det är ett företag som troligtvis kommer kunna fortsätta växa även om vi i vårt lilla land går mot ett mer kontantlöst samhälle.

Loomis avknoppades från Securitaskoncernen 2008 och börsnoterades samma år. Enligt affärsmodellen är deras uppgift är att säkra tillgången på kontanter i samhället. Allmänheten tar ut kontanter för att spendera dem, Loomis värdetransportörer hämtar kontanter från butiker och restauranger för att paketera och sätta in dem på kundernas bankkonton så att dem återcirkuleras ut i samhället.

Loomis resa på börsen har varit bra sen starten. Det ska rimligtvis tilläggas att vi har haft högkonjunktur i stort sett hela perioden men det är inte alla företag som har gått bra för det. Trots den positiva utvecklingen för aktiekursen har P/E-talet inte ökat, helt enkelt för att vinsterna har ökat kontinuerligt i takt med aktiekursen. Idag är P/E-talet 16,8 vilket jag tycker är överkomligt för ett bolag som ökar omsättningen, vinsten och utdelningen för varje år som går.

Loomis B
Aktiekurs = 357,6 kr
P/E-tal = 16,8
Rörelsemarginal = 11,4%
Avkastning på eget kapital = 17,5%
Direktavkastning = 2,8%

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem får aktier?

245 meter

Den sjunde apan