Den sjunde apan

Idag ska jag skriva om pension! Ett ämne som knappast gör någon exalterad, jag kan vara undantaget, men som har stor påverkan på ditt framtida liv. Så lite exalterad vore bra om du kan tänka dig att bli. Lyckligtvis är det så att du inte behöver engagera dig så mycket i denna fråga då staten redan har fixat en bra lösning.

När du jobbar i Sverige avsätts en summa som motsvarar 18,5% av din lön till din allmänna pension. 16% blir inkomstpension och 2,5% blir premiepension. Inkomstpensionen placerar staten åt dig så inget att göra åt den delen. Premiepensionen däremot har du själv möjlighet att påverka och placera, vilket jag kommer förklara för dig att du faktiskt inte borde göra även om möjligheten ges.

Den sjunde apan som inlägget heter är ett smeknamn för den sjunde AP-fonden, där AP står för allmän pension. Det är standardvalet för din premiepension så om du inte har gjort något aktivt val så är dina pengar placerade i den, och det är ett fantastiskt alternativ.

Om du inte har valt bort standardvalet för premiepensionen kommer det stå AP7 Såfa när du loggar in på minpension.se. Det är en fondportfölj som består av AP7 aktiefond och AP7 räntefond. AP7 aktiefond är en global aktiefond med endast 0,09% förvaltningsavgift vilket gör det till den billigaste globalfonden som i alla fall jag känner till. Den har dessutom en inbyggd hävstång som gör att den kommer ge dig en avkastning som är högre än någon annan globalfond. Till exempel om en annan globalfond med samma innehåll avkastar 10% på ett år kommer AP7 aktiefond avkasta 12,5%. Det kommer göra stor skillnad över tid.

Det finns ett alldeles för stort antal pensionsrådgivare som förmodligen kommer hävda att du tjänar på att göra ett aktivt val och välja andra fonder. Det stämmer inte, den enda anledningen till att du får det rådet är att pensionsrådgivaren (läs säljaren) ska tjäna pengar på att du väljer fonder med högre avgifter vilket leder till att du får lägre pension i slutändan. Har du lyssnat på någon av dessa rådgivare så var det tyvärr ett misstag, men det går att åtgärda.

Se till att logga in på minpension.se och tryck på intjänad pension --> allmän pension --> premiepension för att se om du har AP7 Såfa. Om du inte har det, byt idag!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem får aktier?

245 meter