Alfa Laval slår förväntningarna

Fyra gånger per år är det så kallad rapportperiod på börsen, vilket betyder att majoriteten av bolagen på Stockholmsbörsen redovisar sina kvartalsrapporter (tre gånger per år) eller sina årsrapporter (en gång per år). Nu är vi inne i en av rapportperioderna och idag presenterade bland annat Alfa Laval sin Q3:a, alltså kvartalsrapport för tredje kvartalet.

Alfa Lavals kvartalsrapport möttes av jubel från aktiemarknaden och aktien ökade 9,02% under dagen vilket gjorde aktien till dagens bästa innehav i min aktieportfölj. Då kan det vara intressant att tänka på vad det är som avgör hur en aktie rör sig samma dag som en rapport? Det handlar till stor del om aktiemarknadens förväntningar och om bolaget klarar överträffa dem eller inte. Inför varje rapport är det ett flertal analytiker som presenterar sina förväntningar. Rapporten som ett bolag redovisar jämförs med snittet av analytikernas förväntningar och om rapporten är bättre än förväntningar brukar kursen stiga, annars brukar den sjunka. Till exempel slog Alfa Lavals vinst förväntningarna med 10% när EBITA*-resultatet blev 2.141 miljoner kr i tredje kvartalet.

Statistiskt sett brukar ett bolag som stiger på rapportdagen uppleva en fortsatt positiv utveckling under kommande månader. Därför tänker jag behålla Alfa Laval i aktieportföljen under denna period, även om dagens home run till rapport och den fantastiska utvecklingen som följde gjorde att priset och därmed P/E-talet ökade och aktien inte är lika undervärderad som jag ansåg den tidigare.

*EBITA = Earnings Before Interest, Taxes and Amortization.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem får aktier?

245 meter

Den sjunde apan