Fondernas förvaltningsavgifter

Det är en stor del av svenska folket som har någon form av sparande i fonder. Tyvärr är det en betydligt mindre del av svenska folket som kan redogöra för vilka fonder som ingår i deras sparande och varför det är just dessa fonder som har valts ut. Det tycker jag är synd då det inte krävs särskilt mycket för att se till att göra avkastningen betydligt högre.

När det är dags att välja fonder är det första jag kollar på fondens förvaltningsavgift. Vad betyder egentligen förvaltningsavgift? Det är en årlig avgift som du som ägare av en fond betalar till den som förvaltar fonden. Denna avgift varierar vanligtvis från 0,2% - 2%. Resultatet av att välja en fond med hög förvaltningsavgift är att avgiften kommer äta upp en stor del av din avkastning. Till exempel om du har 10.000 kr i en fond och avgiften är 0,2% kommer fondförvaltaren ta 20 kr per år. Om avgiften istället är 2% kommer fondförvaltaren ta 200 kr per år. Över tid har förvaltningsavgiftens storlek en betydande påverkan för din avkastning och det finns ingen anledning att betala höga förvaltningsavgifter då dessa fonder sällan är bättre än fonder med låga förvaltningsavgifter.

Jag hoppas att det här inlägget ska få dig som har fonder att se över dem och byta till fonder med lägre förvaltningsavgift. Det är en relativt liten ansträngning som kommer göra att avkastningen över tid blir väldigt mycket högre och du blir rikare istället för fondförvaltaren. En bra tumregel är att hålla sig till fonder där förvaltningsavgiften är max 0,5%.

Här kommer tips på några fonder med låg förvaltningsavgift;
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- SPP Aktiefond USA
- Swedbank Robur Access Asien

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem får aktier?

245 meter

Den sjunde apan