Ryska reservdelar

Bloggens första bolagsanalys kommer titta på Ferronordic som har varit börsnoterade sen hösten 2017. Bolaget är en återförsäljare av reservdelar till fordonsindustrin och grundades 2010. Den främsta marknaden är Ryssland och bolaget har även försäljning i Kazakstan. Jag får medge att jag inte är expert på dessa länder. En person med förutsättningar att vara expert däremot, i alla fall inom branschen, är ordförande för bolaget Staffan Jufors, tidigare VD för Volvo Lastvagnar (2004-2011). Jag tänker göra antagandet att herr Jufors under tiden på Volvo Lastvagnar lärde sig att reservdelar vanligtvis säljs till en fantastisk marginal och därför valde att satsa endast på reservdelar i form av företaget Ferronordic.

Det finns anledning att tro att vi kan ha en konjunkturnedgång framför oss som kommer drabba fordonsindustrin som andra branscher. Detta behöver dock inte vara negativt för Ferronordic då en svagare konjunktur betyder att nyförsäljning av fordon minskar och när kunderna behåller sina gamla fordon ökar behovet av reservdelar.

Nettoomsättning och rörelseresultat har senaste åren utvecklats positivt. Enligt senaste kvartalsrapporten ökade nettoomsättningen med 35% till 1.100 MSEK och rörelseresultatet med 44% till 98 MSEK jämfört med samma kvartal föregående period. Det motsvarar den högsta försäljningen och det bästa resultatet i ett enskilt kvartal för Ferronordic.

P/E-talet ligger för närvarande på 8,4. Det betyder att bolagets börsvärde är drygt 8 gånger vinsten, vilket i min ögon räknas som billigt. För er som inte är bekanta med P/E-talet kan jag som referens nämna några mer välkända bolags P/E-tal. Som ni ser är dessa bolag betydligt dyrare när vi ser på börsvärde i förhållande till vinst.

H&M = 26,4
ICA = 26,3
Telia = 38,2

För att summera, Ferronordic ser ut att vara ett bra bolag till ett billigt pris.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem får aktier?

245 meter

Den sjunde apan