Ett förlorat år?

År 2020 kommer med största sannolikhet främst bli ihågkommet som året då corona slog till mot världen med full kraft. I februari firade många av världens börser all time high för att därefter uppleva historiens snabbaste ras. Indexet för hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, OMXSGI, toppade på 321,15 och var några veckor senare nere på 206,79. Det innebär en nedgång på -35,6% under ungefär en månads tid. Globalt utraderas biljoner, alltså tusentals miljarder, i börsvärde från investerares konton.

Som investerare var det under denna period lätt att drabbas av nedstämdhet och tro att det skulle ta lång tid för aktiemarknaden att hämta sig. Istället kom rekylen med besked och OMXSGI klättrade tillbaka till 295,50, en uppgång med +42,9% sen botten.

I skrivande stund är OMXSGI endast -4,5% sen årsskiftet. Jag skriver endast för att jag tycker att det är en relativt liten nedgång med tanke på hur det här året såg ut att bli när det var som värst. Snart börjar företagens rapporter för det andra kvartalet presenteras. Det förväntas bli det kvartal som har drabbats hårdast av corona och rapporterna för många bolag kommer se dåliga ut. Marknaden har dock redan prisat in att kvartalsrapporterna kommer vara dåliga så det behöver inte nödvändigtvis betyda att kurserna kommer gå ner när rapporterna presenteras. Frågan är om rapporterna kommer vara bättre eller sämre än marknadens förväntningar? Det som i normala fall hade varit dåliga rapporter kan ändå vara bättre än marknadens förväntningar och kan i så fall resultera i att aktiekursen stiger.

Det som tidigare såg ut som ett förlorat år behöver inte nödvändigtvis bli det. Om konjunkturen vänder upp snabbare än förväntat och aktiemarknaden överraskas positivt kan vi få uppleva att 2020 slutar på plus. Det hade inte många av oss trott i mitten av mars.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem får aktier?

Den sjunde apan

Följ förvaltarna